Äppelpaj på annat vis

I dagar som dessa blir jag grymt sugen på att baka, och är man dessutom barnsligt förtjust i äppelpaj är ju saken given. Men så sitter man ju fast i det egentligen ganska tråkiga smulpajsträsket men därifrån tycker jag absolut att man kan ta sig med äran i behåll någon gång emellanåt. Prova den här godingen istället!

Det här är en klassiker hemma hos mamma och pappa, särskilt frampå höstkanten när deras Tranparent Blanche-träd fruktat färdigt. Receptet är hämtat från Hirams kokbok (Märit Hult, 1912-2006, ni vet matskribenten på SvD) och är HELT fantastiskt!

Här är receptet:


Pajdeg:

175 g smör
3 dl (kärn)vetemjöl
2 msk vatten
Salt efter smak

Hacka samman smör, mjöl och salt. Tillsätt hastigt vattnet och knåda ihop till en deg. Forma till en rulle och lägg att vila kallt.

Fyllning:

100 g smör
1½ dl socker
2 ägg
6 gröna äpplen

Rör smör och socker vitt och pösigt. Vispa äggen väl och låt dem komma ner i smörsmeten, l å n g s a m t och under kraftig vispning (annars skär sig smeten lätt). Allra sist river du äpplena och rör ner dessa i smeten.
         Ta fram degrullen. Skär i skivor om ca ½ cm tjocklek och pussla ut dem i en pajform. Tryck ihop skarvarna mellan skivorna - ju mindre man hanterar en pajdeg, desto bättre, frasigare och mer elastiskt blir skalet sedan. Jobbar man för mycket med den blir den tråkig och fiser ihop - usch! Gör kanten på samma sätt och fixa den riktigt fin.
          Häll i den ganska lösa smeten i pajskalet och grädda kakan i 175 graders ugnsvärme. Tiden är ca 45 minuter, give or take någon kvart eller så lite beroende på ugn. Testa med sticka! Fyllningen blir aldrig riktigt fast, utan mer som en gyllenbrun och underbart god, äppelsmakande kräm.
          När pajen är ute ur ugnen, pudra över den med florsocker. Ät den kall eller varm med vispad grädde eller glass. Vaniljsås kan man ju ta om man tänder på det, men i mitt tycke blir det för sliskigt.



/Namnam

Kommentarer
Postat av: Linda

Du har inte med bildbeskrivning så att en annan kan prova att baka??

2009-06-14 @ 10:55:35
URL: http://minaprivatatankar.bloggagratis.se
Postat av: Mitt i Fågelsången

Alltså hallå där - den äppelpajen känner vi igen :) Familjens favorit, men som sparsamt serverats under uppväxten. Det var någon med smörmängden.. Har faktiskt en i frysen sedan i höstas; det hade jag alldeles glömt bort?!

Kram

2009-06-19 @ 00:20:16
URL: http://alacs.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0