Hur det kan gå till en vanlig kväll i Viken...

Haha, vi har verkligen världens mest sällskapssjuka och mest nyfikna hund. Hylsa bara måste veta. Måste se. Höra. Lukta på. Framförallt är det av yttersta vikt att ha koll på att alla i Flocken är på sina respektive ställen. Hon jagar in katten under soffan. Lägger sig framför sagda soffa och håller koll, dels på katten i fråga, dels på oss som sitter i den.

Häromkvällen började så Hylsa med en knäpp grej - att gå in till Lilla Matte (E) för att hålla koll på henne. Grejen är att E sover lätt som en fågel, och det rimmar lite illa med vår vovves sätt att öppna dörrar: 1) Gå taktfast alernativt jogga. 2) Sänk huvudet och tippa nosen inåt mot knäna. 3) Kör skallkalotten i dörren med ett ljudligt bonk - och dörren går upp. Med rejäl fart och tillhörande smäll i väggen. Så höll hon på ett par gånger, vi gick dit på ytterst lätta fötter, viskade ut hunden och stängde igen. Så skulle jag gå och stänga dörren för sjuttioelfte gången, och tänkte passa på att kolla att E sov gott, att täcket var bra och Kompisarna var på plats. Vad får jag se? Jo, följande:

Äntrar E's rum...


...och hittar en tom säng. Börjar ana ugglor i mossen...


...eller i alla fall en skamsen hund...


...och hittar Det Borttappade Barnet i vår säng. I djuuuup sömn. Tror jag det, där får man ju iallafall lite lugn och ro.


Matte/mamma

Fototriss vecka 21: Baksidor

Temat för veckans fototriss är BAKSIDOR.

Jag satt och körde bil till och från Storhogna häromdagen, och det slog mig att i maj månad är Härjedalen och Jämtland egentligen inget annat än en enda stor baksida, iallafall inte när man ser turistområdena. Således kommer veckans fototriss från min sida att vara lite mer journalistisk i sin skrud.

Snön är borta, och turisterna med den. Kvar står bara ruiner av det som varit, som om en nukleär bomb har briserat och allt blåsts bort, dött eller helt enkelt vaporiserats. Det kanske mest spektakulära med alltihop finner man när man kommer upp i de lite finare områdena (typ Skalsterrassen där inte ett fritidshus säljs för under 3 miljoner. De små husen): på vintern är där höööga, fluffiga snöhögar och det är riktigt Jenny Nyström-romantiskt. Man undrar vad ägarna skulle säga om de visste att under de flesta högarna gömmer sig grusvallar, cementblandare, lastpallar och/eller byggavfall. Det ser för jäkligt ut helt enkelt!

Av någon anledning dör hela bygden ut efter att skidområdena stänger för säsongen. Inte ens pizzeriorna håller öppet i maj och juni! Slå upp något av följande ord i nationalencyklopedien; dyster, enslig, tom, öde (lämnad åt sitt-), övergiven; så är sannolikheten ganska stor att någon av mina bilder finns med. Här är de tre mest talande:


1. Storhogna, med skiduthyrningen och skidskolehuset samt några av nedfarterna2. Vemdalsskalet/Hovdebanan3. Vemdalsskalet/Skalspasset

/Elli


Bara för det så LYCKAS jag verkligen fånga en livs levande fågel på bild...

Hade inte mer än tagit klart bilderna till min alternativa fågeluppgift och var på väg hem tillsammans med E, så vips står det en stor och gräsligt ful nedra trana ute på täkten... Upp med mobilen, och klick - så var den gråsjaviga tingesten förevigad på bild. Titta lite till framförvänster om den höga tallen i mitten av bilden så borde den synas.

/Elli

Fototriss vecka 20: Fåglar

När jag insåg att temat för fototriss denna vecka var fåglar så insåg jag direkt att det inte riktigt är min vecka. Är faktiskt nästintill totalt ointresserad av fåglar, tycker de är smutsiga, skräpiga, skräniga, loppiga, äckliga, elaka och lömska. Och fula (de flesta). Skulle ALDRIG i hela mitt liv ha en fågel hemma - FY!

En liten parentes i sammanhanget:
Min största skräck vad gäller husdjur:

"Mamma, jag vill ha ett eget djur."
"Jaha, vad då för djur?"
"En..."

Sätt sedan in viket som helst av följande alternativ:
a) Orm
b) Fågel
c) Spindel
d) Groda
e) Myrfarm

Iallafall. Veckans tema är fåglar, och jag tänkte länge banga på veckans uppgift. Hur fasen skulle jag med mitt 0%-intresse för fåglar kunna fånga några på bild? Det skulle troligtvis gå ungefär lika bra som det gjorde för Rena rama Rolf när han skulle fågelskåda. Men sedan satte jag mig och tänkte i lite andra banor än de mest uppenbara och kom så fram till mina tre bidrag. Håll till godo. 


Glasstrut
Kaffegök


 

Lerduva

/Ernie FågelbergFototriss vecka 19: Så här ser det ut där jag är idag

Spenderade dagarna innan vi for till sjukhuset på mammas och pappas lantställe invid Hjälmarens norra strand. För er som är nyfikna heter det Ramsnäset och ligger mellan Västermo och Arboga. Gick runt och fotade lite och vips så hade jag fångat några vackra bilder att titta på nu när man är här hemma i norr där våren inte kommit riktigt lika långt. Och vips insåg jag att härmed var veckans fototriss kompletterad också! Nu har jag lagt över och laddat upp bilderna - här är mitt bidrag!


E vilar med morbror Bumme i solen på altanen.Mitt under brinnande fotouppdrag körde en liten knullgubbe mansperson på vår fina bil.Just där gullvivan blommar får du ro i din själ...

Ja men just det, DEN fina lilla sången! Hur var det nu den gick... hrrm... äh. Lyssna här istället.
/Elli

Sjukhusvistelse

Så har vi lagt E's sjätte operation bakom oss. I går kväll kom vi hem efter en vecka söderut, varav de senaste fyra dagarna i Uppsala på  Logotyp - Gå till startsidan avdelning 79B.

Vi lades in på tisdagen, och denna dag spenderades som vanligt med att träffa alla inblandade läkare och specialister som är inkopplade på E's fall. Det blir ju lite folk... Sjuksköterska, barnsjuksköterska, käkkirurg/tandläkare, narkosläkare samt såklart plastikkirurgen Dr Malin (vi älskar dig, men det vet du!). Däremellan kommer också ett antal syrror in mellan varven - Hej, Annika/Bettan/Carina/Doris/Ellen/Frida heter jag, och det är jag som jobbar i eftermiddag/ikväll/inatt/nu på morgonen/idag... Strömmen tar aldrig slut, och man förstår ju att E blir vimsig av alla ansikten.

Hierarkin på sjukhuset är för övrigt ett kapitel för sig - det är helt SJUKT vilken rangordning det är! Jag menar, en sak såsom kanylsättning är ju självklar att olika personer rår om eller inte, men då är det ju fråga om utbildning och behörighet. Jag är också glad att det är kirurgerna som opererar och inte ISS-städgubben. Men när man frågar om ett glas saft till E och får till svar att "det får du faktiskt ta med en undersköterska". Såna saker. Allt medan uskorna springer benen av sig i korridoren medan sjuksköterskan sitter på expeditionen och kikar på Blocket, som i safthistorien ovan. Sådant gör en lite konfunderad...
 
E var patient nummer två på onsdagen. De tar patienterna i åldersordning nämligen, och det var en liten bebis före oss. På morgonen duschade E i Hibiscrub (=svintohår...) och fick på sig en liten sjukhussärk. Såg ut som en liten stjärngosse. Fast utan strut och spö. Så fick hon emlaplåster på händerna (som P fick lov att sätta dit, annars vägrade hon i sten. Lättsamt med fyraåringar ibland.) och sen var det bara att vänta. Hon hade inte fått äta efter 02 på morgonen då vi väckte henne och tvingade i henne en ostmacka. Mkt förvirrad, syntes verkligen att hon undrade Men vaffaan håller ni på med? Har ni någon aning om vad klockan är? Hon var även dryckesfastande sedan klockan 06 så humöret var väl inte helt på topp... Men sedan blev det dags för premedicineringen, ett lugnande preparat som gör att borde göra att patienten blir lullig och avslappnad. Föregående fem operationer har E somnat i mitt knä när premeden har kickat in men i onsdags blev hon helspeedad och lite vresig, hon snedtände ganska rejält, och hon hade samma energi som vanligt, sin vanliga envishet i kvadrat och tjurighet i kubik. Hon skulle prompt springa runt, runt, runt i korridorerna med en liten dockvagn - trots att hon mot slutet knappt kunde gå... Skrek bara NÄÄÄÄ!!! när vi ville sätta oss och kolla på film/mysa/läsa saga. Så det var inget annat att göra än att gå i vaket tillstånd ner på operation när det blev dags. Föregående gånger har jag följt med henne ned, men den här gången valde hon själv att det var Pappa P som skulle med. Och egentligen är jag glad för det, för med mina schottisdansande hormoner hade jag inte fixat det tror jag. Det är ju ganska otäckt när barnen tuppar av för det kommer så plötsligt så man får ju för sig att de liksom... dör.

Sedan var det bara för oss att väntaväntaväntaväntavänta... Var nere på stan och åt lite lunch, plockaihopdinegensallad på Cupido i Forumgallerian (rekommenderas!)  vilade och pratade. Hann även med att leta upp sådana där självhäftande örhängen som E velat ha ända sedan vi var hos L & T i Vemdalen och deras dotter A hade sådana. Hitta sådana i Hede, liksom... Till slut kom en sköterska och sade att E var på uppvaket. Jag tog med hennes vapendragare Grå Kanin som återigen fått öronen amputerade eftersom E inte får stoppa något i munnen efter operationen. Usch, det är så många blandade känslor på UVA... Man är lättad över att det gått bra och att hon ligger där, levande och rosig. Samtidigt så liten, så skör, så känslig... Jag satt på UVA från kvart över två tills vi fick åka upp på avdelningen igen kvart i fem. Efter kanske halva tiden ville E att Pappa skulle komma så de ringde ner honom från vår avdelning. Egentligen tar de bara emot en besökande per patient på UVA men det var så lugnt så de hade ingenting emot att vi var två. Satt och satt, förresten. E vaknade till och önskade att jag skulle lägga mig ner i hennes säng vilket jag såklart gjorde. Lustigt vad uppvakningsavdelningar gör en trött... det är lugnt och tyst, ganska varmt och fullt av sovande människor. Det var nästan så att jag nickade till där ett tag...

E fick lite morfin då och då under de första timmarna. Det gjorde henne ganska trött, och så hade hon fått något annat att sova på. Hon sov därför i princip hela eftermiddagen och kvällen. Det var annorlunda än de första operationerna då hon vaknade arg, ledsen och förvirrad. Det var jätteskönt att hon kunde ta sig igenom de första timmarna och sova sig igenom eterdyningarna av narkosen! Hon bara vaknade då och då och var ledsen för att hon inte fick snutta på Grå Kanin. Ganska omgående ville hon börja dricka också. Skönt! Droppet var slut någon gång mitt under natten och då tog de bort påsen utan att sätta dit en ny. Det är alltid en lättnad, tror att jag är den som tycker det är jobbigast. Tycker det ska vara så omständligt och bökigt med den där jäkla slangen som bara snor sig och är i vägen.

En annan bra grej denna vända var att personalen äntligen hörsammade oss i fråga om smärtlindringen. Till saken hör att E blir vansinnig, för att inte säga rabiat, av att få t ex Alvedon i suppar. Mixtur å andra sidan tycker hon är hur gott som helst. Efter de här operationerna vill man inte ge mixtur det första dygnet för kroppen tar tydligen inte upp de verksamma substanserna oralt så nära inpå operationen. Lite konstigt, men så är det tydligen. Att suppa E innebär krig, gråt, skrik, tandagnisslan samt ångest. Från båda håll. Hon är så himla rädd om sin lilla rumpestump och det känns som ett rent övergrepp att ge henne medicinen. Usch och blä. När jag frågade om det kunde finnas några alternativ till supparna så var det äntligen en syrra som lyssnade på mig, och tog tag i saken. Hon pratade med Dr Malin och tillsammans avgjorde de att det bästa för E's del var att vi lät bli supparna helt och istället gav E små duttar av morfin direkt via droppet under natten. På det viset skulle E få sova ordentligt och slippa kämpa och bli ledsen, kränkt och arg över suppositorierna. På morgonen skulle man så kunna glida över på Alvedon och Ipren i mixturform. Det är klart att det känns sådär att ge morfin, men det var så pass små doser att det varken skulle påverka mag/tarmfunktionen (kan bli lite trög av morfin annars) eller göra E illamående. Vi hade en toppen natt och sov gott (nåja, P och jag sov väl sådär i våra obekväma sängar, men det är ju E som är viktigast och hon sov kanon).

Dagen efter var E pigg som en lärka. Fullt ös medvetslös hela dagen, lite kinkigt med maten men det funkade. Det gäller bara att hitta saker som hon tycker är gott och intressant så går det. Det är faktiskt det som är det svåraste med de här operationerna - matrestriktionerna efteråt. Det är flytande kost som gäller i fyra dagar, sedan mos och puré i en vecka. Efter det kan man slusa in på normal mat igen. Vi gick ner till lekterapin också och var där ett par timmar. E var alldeles till sig och visste inte riktigt vad hon skulle leka med först och mest. Hon ville göra allt direkt! Det bästa var dock en båt tror jag, en stor platsbyggd träbåt med kajuta, stege och däck med roder. Där for hon upp och ner och ut på det böljande blå, lilla kapten E.

Vi fick åka hem redan på fredagen (istället för på lördagen som det var tänkt) för E var så pigg. Dr Malin sade att det inte fanns någon anledning att hålla oss kvar - dels var E så pass kry efter själva ingreppet och sedan är det hennes erfarenhet att barnen läker och kurerar sig snabbare hemma i sin egen miljö med sina egna saker. Så vid lunchtid i går lämnade vi Uppsala och Akademiska bakom oss och styrde kosan mot Härliga Härjedalen igen. Sköööööööönt!

TACK TILL AKADEMISKA SJUKHUSET med PERSONALEN I ALLMÄNHET
och Dr MALIN HAKELIUS I SYNNERHET

Tack för all hjälp och stöd hittills under E's fyra år.
Du har förändrat hennes liv och möjligheter på det mest fantastiska sätt och för det är vi Dig evigt tacksam.Bildredovisning:

http://www.akademiska.se/
Logotyp, Akademiska

http://www.medisave.co.uk/
Hibiscrubflaska

http://www.kids-scandinavian-shop.com
Kaninen Ninna

http://www.unt.se/
Bild på Dr Malin Hakelius/Elli

Men för i helvete... är ju inte alls klar med deklarationen!!!

Trodde i min enfald att jag var klar med deklarationen. Men det är jag ju inte alls. Hoppsan.

Det är nämligen så att fastigheten i Hede, där jag drivit Lilla E i stora huset samt hyrt ut det mindre först till H, sedan till O&J och nu till L, tydligen klassas som Näringsfastighet. Det medför att jag måste lämna in en särskild deklarationsbilaga, NE, om detta. JAG HADE INTE EN JÄVLA ANING OM DET! Kollade med Svedab, som gör min revision för Lilla E, om hur man gör en sån och det är tydligen inte bara och bara. De kan hjälpa mig med den, men inte under dagen idag... Ringde till skattmasen och fick anstånd med hela kalaset till och med den 18 maj *phiuh*. Jag blåser Faran Över för den här gången.

Ursäkta mig, nu ska jag gå och få en hjärtinfarkt. Sen ska jag lägga pärlplattor med E. 


Puss, Elli

Fototriss vecka 17: Sten

Är något sen med den gångna veckans triss, tema STEN, men här är mina bidrag iallafall:


1. Prästgårdsstenen i Funäsdalen
Denna sten väger 23 ton, och låg ända tills en natt 1967 på de högre höjderna av funäsdalsberget. Av oklar anledning lossade den dock och kom brakande nedåt med en kolossal fart. Den brakade rakt in i prästgårdens sovrum, men som genom ett mirakel klarade sig såväl prästen och hans hustru samt hans glasögon som låg på sängbordet. Av återstoden av sovrummet återstod bara bråte. Lilla E i förgrunden ska illustrera storleken på klumpen.
2. Litet vattenfall med sten i
som jag spankulerade förbi när vi var uppe och kollade av jaktmarkerna i förra veckan.
3. Landskapsgränsstenmonument (det är roligt med svenska...)
Längs väg 55 kör man över landskapsgränsen mellan Sörmland och Västmanland. Jag åkte egentligen ut för att ta kort på denna i tron om att det var en milsten, men det var det ju inte när man kom nära inpå. Dock är ju monumentet byggt av sten så jag tyckte bilden kvalade in ändå./Elli

Blivit påkörd idag

Jag ska inleda med att det hela inte alls är så dramatiskt som man kanske skulle kunna tro, givet rubriksättningen. Jag var ute på fotouppdrag för veckans fototriss, och bestämde mig för att svänga in på den lilla vägen som går längs med Hjälmare kanal och förbi Kanalcaféet. Just i höjd med sagda café fick jag möte av en silvrig SAAB. Notera att vägen i fråga är typ två meter bred, av asfalt men med grus på sidan och sedan ett dike. Således vill man inte gå för långt ut på kanten, eftersom man inte vill skära ner i diket om gruskanten rämnar. Jag saktade av i god tid före mötet, och höll så långt ut jag bara vågade med Volvon. Men det är kanske en fördel om BÅDA fordonen gör sitt bästa. Den andra gjorde då inte det. Och om vederbörande faktiskt gjorde det och det där var det bästa - då vill jag inte vara med när det är som värst! Vi for ihop med våra respektive vänsterytterspeglar. Min vek sig inåt (de är ju ledade, t ex för biltvätt etc), själva spegeln hoppade ur men hängde kvar i kablaget, blinkersglaset sprack och höljet, själva koppen liksom, trillade av. Hittade alla delarna på vägen och har satt ihop spegeln lite provisoriskt. Trafikidioten stannade inte ens. Jag ringde direkt och polisanmälde, så att inte den andra fan också gör det och jag åker dit för smitning eller nåt annat töntigt. Jag stannade ju iallafall, vilket är mer än den andra gjorde. Synd att jag inte hann ta regnumret.

FY FAAN VAD ARG JAG BLIR BARA JAG TÄNKER PÅ DET!!!!! MÅÅÅÅÅ-HÅÅÅÅÅÅ!/E

Snott av Ullis: Stora musikutmaningen

Välj en artist/grupp.

Besvara dessa frågor enbart med låttitlarna från en och samma artist.

Upprepa inte samma låttitel två gånger.ARTIST: Lätt - Judas Priest såklart!


Är du kvinna eller man? Angel


Beskriv dig själv: A touch of evil


Vad tycker du om dig själv? Diamonds and rust


Vart bor du? Winter

Vad är kärlek för dig?
Worth fighting for


Vad vill du med livet?
All the way


Favorittid om dygnet: Wild nights, hot crazy days


Din bästa vän:
Love you to death


Din favoritfärg: Bloodred skies (jag har kollat men de har ingenting med rosa...)


Favoritmat: Haha, Dead meat


Om du var med i en TV-serie, vad skulle den heta? New beginnings

Ett bra råd:
Come and get it


Hur skulle du vilja dö? Peace


Din själs nuvarande tillstånd: Pain and pleasure

Ditt motto: I'm a rocker

Nu är det din tur, kör hårt!


RSS 2.0