'N hann tia på åre jett mann fôrr å schå på sprut'n

Nu har våren tagit ännu ett kliv. Spruten är igång!


Spruten???


Jo, det är en artificiell gejser, till följd av en felkonstruktion i kraftverket, strax väster om Hede. Långå kraftverk är ett vattenkraftverk som tar hjälp av Ljusnan och Lossens vatten som kommer uppifrån fjällen. På våren när det blir så mycket vatten blir trycket för stort, luften följer med vattenströmmarna ned i de lodräta schakten ned till kraftverkets tunnlar och trycks så upp igen och drar med sig enoooooorma vattenkaskader med ett ordentligt sprut som följd. Detta sker under högsäsongsdygnen med ca 5-10 minuters intervall. Då är strålen omkring 40 meter hög. Nedan är en fotosekvens över hur det ser ut:

Man står där på behörigt avstånd och tittar (trillar man i, ja då gör man inget mer, för det är givetvis vansinnigt strömt och ca 4 grader i vattnet och man skulle sugas fast mot gallret som går runt trumman som leder ner t schaktet). Det forsar som det alltid gör vid en älv, och det dånar på ganska bra...
image77

...men så blir det plötsligt alldeles, alldeles tyst. Och sen brakar det till utav bara faan, och...

image81

...med ett enormt tryck skjuts vattenmassorna upp!

image82

image83

image84

image85

image86

image87

image88

image89

image90


Man blir förstås plaskblöt som en dränkt kyrkråtta om man står för nära! Traktens ungdomar ser det som lite av en sport, kraftmätning, prestigegrej (ren och skär idioti) att stå på den lilla bron vill vänster i bild, bara 10 meter från blåshålet.



What a blowjob.

/E.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0